Pagini

sâmbătă, 11 februarie 2012

Semne şi simboluri

    Semnele şi simbolurile sunt folosite pentru a identifica şi atrage atenţia spre lucrurile la care se face referire. Semnele au cateodată un caracter arbitrar, sunt bazate pe o analogie reală şi onestă şi sunt în general mai uşoare decât simbolurile. De exemplu, săgeţile sunt folosite pentru a arăta direcţii. 

    Simbolurile sunt de obicei bazate pe asemănare, metafore sau comparaţii. În Japonia, de exemplu, floarea de cireş este un simbol al samuraiului deoarece este frumoasă, înfloreşte devreme şi moare repede.Totuşi, uzul simbolurilor este arbitrar. De exemplu, culoarea roşie este un simbol pentru milostenia creştină şi pentru comunism şi conflictul dintre clase.
     Cum simbolurile sunt independente de limbaj, ele pot fi folosite pentru a comunica dincolo de barierele lingvistice. De exemplu, simbolurile erau folosite de-a lungul drumurilor vechi. Mai recent, evenimente internaţionale cum ar fi olimpiadele, folosesc foarte mult simbolurile. 
     De fapt, Katzumie Masaru, directorul de artă al olimpiadelor din Tokyo, a inventat multe dintre simbolurile care se folosesc astăzi.[1]


[1] Fred J. Jandt, An Introduction to Intercultural Communication, 4th edition, Thousands Oaks, Sage Publications, 2004

Niciun comentariu: