Pagini

luni, 20 februarie 2012

Individul și influențele sociale

 K. Lewin (1951) a fost de acord.[1] Ceea ce motivează comportamentul individual sunt influenţele şi tensiunile care afectează individul într-un anumit moment în timp şi într-o anumită situaţie socială.
            Situaţia socială, sau grupul nu sunt numai o colecţie de oameni cât un set de relaţii şi roluri, concluzia fiind că trebuie să cunoaştem mai mult despre aceste situaţii sociale şi despre legile care le guvernează pentru a putea înţelege indivizii. Cele mai multe studii conduse de studenţii lui Lewin şi alţi cercetători sociali întăresc ideea de validitate a grupului.[2] Concepţia noastră despre un lucru atât de evident cum este lungimea, de exemplu, poate fi alterata de presiunea socială. Modul cum percepem este alterat de convenţiile şi presiunile grupului. Rolul pe care cineva îl are într-un grup alterează comportamentul individual la fel de bine.


[1] Lewin, K. (1951) Field Theory in Social Science, Harper and Row, New York.
[2] Ian Harwood, Revisiting the ‘paperless office’: A case of values, power and (in)action, School of Management, University of Southampton, Highfield, Southampton

Niciun comentariu: