Pagini

miercuri, 22 februarie 2012

MODELE CULTURALE ALE HINDUISMULUI ÎN INDIA


     „Pentru mai bine de 3000 de ani popoarele subcontinentului indian au căutat cele mai profunde adevăruri cu scopul de a transforma viata umană, imperfectă şi limitată într-o potenţială măreţie. Perspicacitatea şi descoperirile lor au creat ceea ce mulţi consideră a fi una dintre cele mai bogate şi longevive culturi ale lumii.
         India a fost leagănul mai multor religii: hinduism, jainism, budism şi sikhism.Marea majoritate a populaţiei este hindusa, aceasta putand fi simplu considerată „religia Indiei”. (Ellwood – 1992)
         În ultimii 1200 de ani India a fost deasemenea influenţată  de islamism , cerştinism şi iudaism în acest fel devenind una din cele mai cumulative societăţi din lume din punct de vedere cultural.
           Ca orice altă cultură, cea indiană e complexă şi se compune din nenumărate credinţe asociate, valori, norme, sisteme sociale şi artifacte.
            În ciuda multietnicităţii, bilingvităţii şi naturii înalt stratificate , India este unită de un set de modele culturale larg raspândite printre hinduşii ce trăiesc în India şi în afara acesteia.Termenul de modele culturale se referă la „natura repetitivă şi sistematică a comportamentului uman, interacţiunii şi organizării…comportamentul uman fiind canalizat către ceva şi direcţiont de un sistem fundamental care impune o consecvenţa şi reguli asupra a ceea ce altfel ar fi o activitate la întamplare.(Damen, 1987, p. 110).”

Niciun comentariu: