Pagini

miercuri, 17 octombrie 2012

FUNCŢIILE COMUNICĂRII NON-VERBALEŞase funcţii principale sunt, în genera,l identificate de cercetătorii
1. Să sublinieze. Comunicarea nonverbală este des folosită ca să pună în evidenţă sau să sublinieze o anumită parte a mesajului verbal. Putem, de exemplu, zâmbi ca să subliniem angajamentul unei declaraţii, sau să privim lung în ochii cuiva şi să-i spunem "Te iubesc".
2. A completa. Comunicarea  nonverbală poate fi, de asemenea, folosită să întărească tonul general sau atitudinea comunicată prin mesajul verbal. Astfel, putem zâmbii când povestim ceva amuzant, sau să ne încruntăm şi să ne clătinăm capul când vorbim despre decesul cuiva.
3. Să contrazicem. Putem, de asemenea, să ne contrazicem deliberat propriile mesaje verbale cu mişcării nonverbale, de exemplu, prin încrucişarea degetelor sau clipind să ne indicăm că ceea ce spunem e o minciună
4. Să regleze. Mişcările nonverbale sunt frecvent folosite pentru a controla sau a indica dorinţa cuiva să controleze cursul mesajelor verbale, de exemplu atunci când ne încreţim buzele, ne aplecăm în faţă, sau ne mişcăm dorim să subliniem că vrem să spunem ceva.
5. Să repete. Putem, de asemenea, să repetăm sau să ne oprim asupra înţelesului mesajului verbal. De exemplu, am putea să ne urmăm verbalul "Este bine?" cu un "Okay?", un semn făcut cu degetul, sau să gesticulăm cu capul sau cu mâna ca să repetăm verbalul" să mergem!"
6. Să înlocuiască. Comunicarea nonverbală poate să înlocuiască mesajele verbale. Se poate spune, de exemplu "okaz" cu mâinile fără a vorbii. Putem da din cap pentru a spune "Da" sau "Nu".

Niciun comentariu: