Pagini

marți, 29 mai 2012

Boema bucreșteană


”Prin anii '55 - '60 suflarea artistica din Bucuresti, alcatuita din mai multe generatii de creatori - scriitori, pictori, actori - prefera sa calce pragul anumitor localuri, cele mai multe aflate in zona centrala a Capitalei. Boema mai asezata, mai temperata, oscila intre restaurante si cafenele mai confortabile, cu dichis si respectabilitate, precum Capsa, Athenie, Lido si Ambasador, boema "geniilor in devenire" cauta localurile mai mici, bistrourile si coltisoarele intime: Katanga, Gradinita, bufetul Boema, Podgoria, barul de la subsolul restaurantului Lido poreclit "Abatajul", restaurantele Dunarea, Ciresica, Bufetul si Ovidiu de la Sosea, iar boema absoluta, inraita de prea multa visare, putea fi gasita la bufetelul Jerca si mai ales la Pestera, in Piata Rosetti. Printre figurile cele mai cunoscute ale boemei pure bucurestene se puteau intilni oameni de inalta cultura, artisti adulati, numerosi poeti, pictori, sculptori, ce-si cautau drumul in sus spre elita profesiei, dar si multi candidati la gloria ratarii frumoase sau dureroase.

Apoi, mai erau si figuri de anonimi ce nu-si visau decit o faima de moment, meteorica, in noaptea bucuresteana, nascuti pentru uitare ori mistuiti de nesansa si de bautura. Printre prezentele imperiale ce onorau boema anilor '50 - '65 as aminti puternice si interesante personalitati ca scriitorii Tascu Gheorghiu si Radu Albala, dramaturgul Horia Lovinescu, profesorul si esteticianul Eugen Schileru, marele actor Stefan Ciubotarasu, pentru a aminti numai pe citiva, apoi o foarte compacta falanga de candidati la cerurile genialitatii: sarmantul literat Marcel Gafton, poetul Leonid Dimov, poetul baladist Tudor George poreclit "Ahoe", poetul gingas si fost boxeur Teodor Pica, pictorii si graficienii Ionel Florescu, Constantin Piliuta, Tiberiu Nicorescu, Benedict Ganescu, Mihu Vulcanescu, actorii Dorin Dron, Ion Nino Anghel, Ludovic Antal, C. Rautchi, Stefan Mihailescu-Braila, gazetarul Igor Grinevici, sculptorii Gh. Apostu si Valentina Bostina, admirabilul dramaturg cozeur George Astalos, prozatorul cu suflet de aur Nicolae Velea, romancierul si poetul cu aura de batrin cotcar Ben Corlaciu, si in sfirsit acele meteorice umbre de cafenea, de bodegi sau restaurante, ce au disparut in anonimat: pictorul de gang Zogu Zaharescu, profesorul Fayon, poeta Maria Porumb, pseudo-poetul Fleancu, cel sortit mizeriei, "Ciorap", "Chibrit" etc. etc. 
Mai existau, apoi, si citeva grupari aparte de literati, pictori si actori ce se legasera dupa simpatii sau pe apropieri de virsta, in care puteai intilni cei mai diversi concurenti la portile empireului: exuberantul prozator Fanus Neagu, extaticul Nichita Stanescu, romanticul actor si truver Titi Rucareanu, masivul interiorizat Mircea Albulescu, teribilul povestitor de Băileşti, incintatorul actor Amza Pellea, ce pacaleau si luminau noptile bucurestene, admirabilul grup al unor fini degustatori de prietenie ca anglistul Mitica Mazilu, fabulatorul "Has" Matei si altii. ”[1]


[1] Constantin Olariu, Boema anilor 55-70, Revista Memoria

Niciun comentariu: