Pagini

sâmbătă, 19 mai 2012

Ai cui suntem


Romanizarea Daciei a început cu mult înainte de cucerirea ei de către împăratul Traian în anul 107. Împăraţii romani luau, acolo unde ajungeau legiunile, toate măsurile care să le asigure siguranţa, iar în Nordul Dunării, aşa cum făceau oriunde stăpâneau, au înălţat cetăţi, au fixat garnizoane şi au împărţit pământ cetăţenilor romani. Comercianţii au pornit la treabă. Încă în anul 1901, savantul Jirecec demonstrează că "mult timp înainte de cucerirea Daciei de către împăratul Traian, latina era cunoscută în ţinuturile Dunării; stăpânirea romană în Dacia reprezintă numai un mic episod de 150 de ani în istoria romanităţii la Dunăre."
Pentru un străin desele precizări legate de originea romană a poporului român şi de originea latină a limbii române sunt, dacă nu plictisitoare, cel puţin suspecte. Când ne cunosc mai bine, îndrăznesc chiar să ne reproşeze insistenţa. Şi, totuşi, este bine să le spunem că limba română a fost arma cea mai puternică folosită de români împotriva invaziei slave, turce, apoi maghiare şi ruseşti, iar poporul român a fost bastionul cel mai estic, rămas în picioare până astăzi în faţa cuceritorilor asiatici sau de origine asiatică. Fără limba română poporul român poate fi orice, numai de origine romană nu. Şi apoi nu suntem singurul caz în care cineva se laudă cu originea sa nobilă. Mai aproape de zilele noastre, şi poate chiar acum, marile puteri au cochetat discret sau în public cu civilizaţii asiatice şi nu de puţine ori au girat, cu dansul lor suav, dictaturile, timp în care vorbitorii limbii române, refuzând limba şi gândirea rusă, apărând limba română, vorbind-o, îşi declinau apartenenţa la civilizaţia occidentală născută din cuceririle romane şi hrănită din spiritualitatea iudeo-greco-latină.[1]


[1] Petre Anghel, Socio-lingvistică română, Bucureşti, Editura Card, 2001, p. 116.

2 comentarii:

NOAPTEA DE LA NOAPTE spunea...

Treptat, ni se ...insuflă ideea că tracii ar fi cei care stau la baza formării poporului și limbii noastre! Ne fac cei din afară istoria, cultura, ne modelează existența. Binevenite aceste precizări , chiar dacă sunt rare, dar există. Și noi vom exista!

Orghidan Nicolette spunea...

De fapt, acesta-i numele și ...blogul meu,,Bătătura de pe creier", de pe acest nume postez pe alet bloguri comentarii. Mi-a plăcut mult acest articol.