Pagini

miercuri, 8 februarie 2012

Pentru cine e interesat: puțină ceață din primii ani de ocupație sovietică

La sfârşitul anului 1947, odată cu alungarea Regelui Mihai, sovieticii îşi desăvârşiseră opera de distrugere a tuturor instituţiilor naţionale. Sunt atotstăpânitori în România. Marile puteri ajunseseră la o înţelegere care consfiinţea proverbul românesc, modificat cu cinism: morţii cu morţii şi vii cu viile. 

Uniunea Sovietică, Statele Unite ale Americii şi Marea Britane semnaseră, în cursul anului, tratate de pace cu România. I se recunoscuse României, în sfârşit, dreptul legitim asupra Transilvaniei şi i se fixaseră datoriile de război. Procesul intentat conducătorilor fostului Partid Naţional-Ţărănesc fusese încheiat cu succes şi cu bune rezultate: toţi liderii politici importanţi fusesră trimişi în puşcării. 

Astfel că în anul următor, în toate instituţiile de învăţământ superior încep să se predea cursuri de filozofie marxistă. Unul dintre puţinii lideri comunişti cu studii superioare şi cu sentimente naţionale, Lucreţiu Pătrăşcanu, este destituit abuziv din funcţiile pe care le deţinea. 

Niciun comentariu: