Pagini

joi, 16 februarie 2012

La concret despre relația Eminescu- Maiorescu

1874 Între 17/29 ianuarie şi 7 mai are loc o bogată corespondenţă între Maiorescu şi Eminescu, în care i se propunea poetului să-şi obţină de urgenţă doctoratul în filozofie pentru a fi numit profesor la Universitatea din Iaşi. Ministrul Învăţământului îi trimite la Berlin suma de 100 galbeni pentru depunerea doctoratului. În timpul verii i se dă sarcina de a cerceta oficial, pentru statul român, documentele din Königsberg, dar printr-o scrisoare din 19 septembrie, adresată secretarului agenţiei diplomatice din Berlin, motivează de ce a abandonat această sarcină şi de ce a luat drumul către ţară, urmând
ca în noiembrie să se întoarcă la Berlin pentru examene. 
La 1 septembrie era numit însă în postul de director al Bibliotecii Centrale din Iaşi. La 7
octombrie Maiorescu ia cunoştinţă prin Al. Lambrior că Eminescu nu poate pleca aşa curând în străinătate ca să facă doctoratul, fiind oprit de oarecare întâmplări grave în familia sa. Două surori se îmbolnăviseră de tifos la băi în Boemia, fratele Şerban, care dăduse semne de alienaţie mintală, la 10 octombrie se interna în spital prin intervenţia agenţiei române din Berlin.
Poetul începuse să sufere de o aprindere a încheieturii piciorului. La 28 noiembrie agenţia din Berlin anunţă moartea lui Şerban.”

apud Tabel cronologic, Opera politică, Chișinau

Niciun comentariu: