Pagini

sâmbătă, 5 mai 2012

De ce e Soarele domn?



Ca  toate popoarele lumii, românii întâi au început să vorbească, fiindcă la început a fost cuvântul. Când au început să şi scrie, cuvintele lor erau răs-tălmăcirea unor cuvinte venite din amintirea moşilor (foşti soldaţi tineri, deci eroi), şi din amintirea unor babe (foste fecioare, deci zâne).  Paginile dintâi erau pline de veşti, de războaie şi de veşti de războie, dar nu despre sfârşit era vorba, ci despre început, despre ieşirea la lumină a unei culturi. Scrisoarea boierului Neacşu din Câmpulung, cetate de scaun a întemeietorilor, este strigăt de spaimă, aşa cum trebuie să fie orice poveste de început: de tărâmul lui Făt Frumos se apropia şuieratul buzduganului unui zmeu păgân.
Cei care au scris despre literatura română au fost, de regulă, grămătici. Ei au împărţit scriitorii în substantive şi adjective, trecând doar rareori la sintaxă, unde ar fi trebuit să se ocupe, cel puţin, de subiect şi de predicat. Oricum până la propoziţii şi fraze  mai era un drum lung. Când să ajungă la poveste erau deja obosiţi, iar basmele nu pot fi ascultate decât noaptea. Încep cu seara, când recele nopţii pare a câştiga lupta cu lumina.
Grămăticii transcriu reguli, trăiesc în lumea lui „aşa se poate, aşa nu se poate”. Ei întocmesc scheme şi deschid sertare, pe care le încuie să nu pătrundă aerul care le-ar putea îngălbeni paginile. Munca lor este demnă de toată lauda, dar ei nu pot să explice (poate nici nu-şi propun) de ce Soarele este domn (bărbat, gen masculin) la români şi doamnă-feminin, la germani. Şi nici de ce Pământul este masculin la singular şi devine neutru la plural.

Niciun comentariu: