„În această societate „junimistă“, apar deodată, prin Convorbirile literare, oameni a căror formaţiune, anterioară revistei, ar fi foarte interesantă de studiat. La Iaşi, ei aparţineau acelei clase care-şi crea pe vremea aceea literatura ei. Vechea literatură era o literatură de boieri, pe când acum începe să fie una de boiernaşi, de profesori, de „burghezi“. O schimbare de clasă socială se petrece atunci. De ţăranii adevăraţi, rămaşi ţărani, trăind în mediul lor rural, nu este încă vorba, dar elementele intermediare îşi fac loc în literatură. Apare astfel Nicolae Gane, de loc din Fălticeni — un nume care se întâlneşte în istoria Moldovei, dar nu este dovedit că între Gane din secolul al XVI-lea şi Nicolae Gane ar fi vreo legătură. Om liniştit, paşnic, cu simţul nou al unei limbi nu prea
îndrăzneţe şi nu prea colorate; traducerea din Dante făcută de dânsul este una din cele mai bune; a tipărit şi câteva poezii cu mult simţ al ritmului.
Gane a început alături de romantism, de romantismul lui Alecsandri, cu figuri fără relief, în pieptul cărora nici o zvâcnire de sânge nu se simte, dar, alături de acestea, a cules câte ceva din viaţa contemporană, din povestirile care se spun în familie, ca Aliuţă, Câteva zile la Slănic, care toate aduc, fără îndoială, ceva nou. Salvat din apele moarte ale romantismului, el n-a ajuns totuşi pe cine ştie ce tărâm solid.
Alături de dânsul la Convorbiri, devenite un centru de raliere, sub egida „omului învăţat“, apare Ioan Slavici, pregătit, în părţile arădene de unde venea, pentru preoţia de sat, ca şi cea mai mare parte din intelectualii Ardealului şi ai părţilor vecine cu dânsul,
în această vreme. El a păstrat până la sfârşitul vieţii lui tonul acesta de îndreptător duhovnicesc, de director spiritual.
Articolele publicate de dânsul după nenorocirea atitudinii lui din timpul marelui război, când nu mai era un om între oameni, sunt tot lecţii morale: aşa se scrie, aşa se gândeşte, aşa se face. În toate nuvelele lui Slavici este tendinţa predicatoare.”
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu