Pagini

sâmbătă, 5 mai 2012

Fără şi cu singurătate...


Cea mai mare grijă a Creatorului a fost ca omul să nu fie singur. Cred că nici lui Dumnezeu nu-i place singurătatea. Când l-a văzut pe Adam privind stingher în toate părțile , mirându-se și minunânându-se de creație, Tatăl Ceresc a constat că ființa căruia îi dăduse viață nu are cu cine vorbi și cui să împărtășească gândurile. În afara celuilalt nu există comunicare, iar lipsa comunicării îl întoarce pe om la faza de increat, după ce trece prin punctul zero, etapa putreziciunii sau a senilității, dacă se domedește mai, pentru o vreme, mai puternică materia trupului decât creierul, mai rezistentă mașina decât motorul.
Omul nu se simte om decât înconjurat de alți și asistat de partener sau parteneră. Călugării nu trăiesc, vegetează. Pustnicii nu trăiesc în singurătate, ci înconjurați de himerele lor. Cei mai mulți au o singură imagine înaintea ochilor, chipul Maicii Domnului. Se uită la ea fără să o înțeleagă și înebunesc. Nebunia lor ia chipul Fecioarei Maria. Jură cu credință sinceră că i-au vorbit și au auzit-o.  Și-au semnat singuri ieșirea din pustietate, integrarea în lume, nereușind să trăiască singuri au iventat o însoțitoare. Ar fi normal, în planul devotamentului lor, să-l vadă pe Mântuitor. Fiul Omului a coborât pe pământ a vorbit cu oamenii, i-a sfătui, i-a certat, le-a spălat picioarele. S-a îmbrățișat cu ucenicii, a mâncat cu ei, a biciuit zarafii din templu sau doar i-a speriat, e sigur însă că a pus mâna pe bici.
Ar fi normal ca pe Mântuitor să-l vadă pustnicii, lui să-i ceară sfaturi, El să le dea binecuvântare pentru ceea ce fac sau să-i îndrume spre alte îndeletniciri. Nu se întâmplă astfel, fiindcă Mântuitorul le-a spus slujitorilor, celor ce vor să-i facă voia, să meargă doi câte doi dintr-0 cetate în alta și să povestească faptul că El însuși nu a vrut - poate nici nu a putut în atotputernicia lui divină - să stea singur în cer fără preaiubiții lui frați pământeni.

Niciun comentariu: