Pagini

luni, 9 ianuarie 2012

Ion Vlad sub lupa lui Petre Pandrea

”Ion Vlad căsătorit
Sculptorul Ion Vlad s-a recăsătorit pentru a treia sau a patra oară. Şi-a părăsit finlandeza comodă, cuminte şi i uln vată, sub pretextul lipsei de gospodărie.
A luat o aparentă gospodină moldavă, care se pretinde poloneză nobilă de la Sobietzki, ducesa de Columna, intelectuală cu cinci clase de liceu, cuminte cu doi bărbaţi şi patru sute de amanţi anteriori. Este vorba de Nica Botez, fostă Gatoski, fostă Pastia, fostă...
Dar ce n-a fost Nica? A fost vampă internaţională  la Lisabona şi demimondenă la Paris şi Bucureşti, expulzată de Lupeasca, fiindcă s-a culcat cu Regele Carol II (şi n-a păţit nimic la uter), cu un lung şirag, ca un cârnat de Crăciun. Kilometri s-au succedat în pântecul ei.
Are fumuri nobiliare de ducesă poloneză.
Un amic i-a desenat blazonul în patru compartimente:
1) litrul de vin de Crăcăna, 2) birlicul, 3) peştişorul şi 4) ţucalul cu emblema ducală.
Pe această pramatie, mai bătrână decât el, femeie uzată, trecută prin ciur şi prin dârmon, s-a găsit Ion Vlad s-o ia în căsătorie de Sf. Nicolae 1956, căsătorie în regulă, cu popi ortodox.
Am fost recent la un chef cu amici comuni. Nica încearcă să pună şeaua pe Ion Vlad. Sculptorul cu chef, la o lună după mariaj, îi zice de la obraz:
— Madame, mi se pare că eu m-am măritat şi tu te-ai însurat!
Nica Botez-Pastia-Gatoski-Vlad vrea să pună sub papuc pe sculptor. Îi ţine „argumentele" la ciorap (adică părăluţele). L-a „eblouissat" cu gospodăria ei moldavă. Cunoaştem speţa: face alivenci moldoveneşti în fiecare zi în timpul logodnei, şi după nuntă îşi dă cu lac violet pe unghii, pe care nu şi-1 mai scoate, reînnoindu-1 cu grijă.
Nica a dat lovitura la lada cu aur.
Ion Vlad a dat lovitura la lada cu gunoi moldo-polonez.”

Niciun comentariu: