Pagini

sâmbătă, 28 ianuarie 2012

Globalizarea între da și ba

„Ultima treime a secolului 20 a cunoscut o îmbunătăţire fără precedent a dezvoltării umane: speranţă de viaţă cu 17 ani mai lungă decât a fost în 1960, mortalitatea infantilă mai mult decât înjumătăţită, iar înscrierea alternativă în şcolile primare şi şcolile secundare aproape de 1,5 ori mai mare. Printre factorii care contribuie la aceste progrese a fost răspândirea fără precendent în întreaga lume a pieţelor şi a democraţiei la care se face referire astăzi ca globalizare.
 
Partizanii globalizării susţin că sistemele economice bazate pe proprietatea privată şi concurenţă sunt cele mai eficiente şi că democraţia este cel mai corect sistem politic pe care lumea l-a cunoscut vreodată. Globalizarea a dat Mexicului “frappuccinos la Starbucks” şi Statelor Unite romanele lui Carlos Fuentes (Cowen, 2002).

       Oponenţii globalizării susţin că aceasta a făcut ca – “ corporaţia să fie cea mai puternică instituţie de pe pământ”( Frank, 2000).  Corporaţii globale cum ar fi  Monsanto, AOL-Time Warner, şi McDonald’s sunt văzute ca o subminare a culturilor locale. Din cauză că Statele Unite au promovat  atât pieţele libere cât şi democraţia în întreaga lume, pieţele mondiale sunt percepute ca mijloace de consolidare a averii şi puterii de dominare a Statelor Unite.”[1]





[1] Fred J. Jandt, An Introduction to Intercultural Communication

Niciun comentariu: