Pagini

miercuri, 25 ianuarie 2012

O opinie despre literatura română

 „Şi, pe lângă aceasta, literatura noastră are un nepreţuit element de vioiciune, care lipseşte foarte adeseori din celelalte literaturi.

Ea nu aleargă după spirit, dar este străbătută toată de un humor special care nu se întâlneşte aiurea. Credem fără îndoială în lucrurile pe care le spunem, dar admitem să fie şi altfel; este totdeauna un uşor zâmbet de îndoială chiar în jurul credinţei noastre celei mai puternice. Nu suntem un popor fanatic, şi, în loc să atacăm cu violenţă pe adversari, facem o glumă, şi gluma aceea adeseori loveşte mai departe la ţintă şi răneşte mai adânc .

La românii din celelalte părţi, în Ardeal, literatura ţăranilor era înainte de toate calendarul, tipărit la o firmă săsească, care-şi făcuse o specialitate din editarea lor, şi cu litere cirilice. Şi până se va ajunge la momentul acela care coincide nu numai cu apariţia lui Eminescu, dar cu triumful lui, şi când scriitorii de la Convorbiri literare domină, ajungându-se la Tribuna, tocmai în aceste locuri modeste trebuie să căutăm adevărata literatură, adevăratul fond propriu al acelui Ardeal care de obicei umbla după contrafaceri nemţeşti ale romantismului.”

Nicolae Iorga

Niciun comentariu: