Pagini

vineri, 7 decembrie 2012

Pământul țării noastre

Pământul unei ţări, dacă e bine aşezat (la ce-i bună toată Antarctica, dacă nimeni nu poate trăi pe ea?) şi e bine întocmit, adică are sol şi subsol de preţ, poate fi o mare înlesnire pentru un stat. Populaţia se poate îndesi şi poate trăi, fără să ceară nimic nimănui.

Un stat, ca România, care are pământ negru (cernoziom) şi gal­ben (loess), iar în subsol are sare, păcură şi cărbuni (nu tocmai buni, dar destui) şi chiar aur, argint şi alte metale, poate trăi în deplină autarhie, adică se poate îndestula numai cu ceea ce-i dă pământul său, de la cereale şi vite, până la mărfuri de fabrică.
Dar un pământ prea roditor şi înzestrat cu de toate, nu-i tot­deauna o norocire pentru un popor. Uneori, tocmai pământul sărac este temeiul puterii, fiindcă sileşte pe om la o muncă încordată, iar munca este cea mai bună şcoală a vieţii şi cel mai mare izvor de câştig şi de putere. — Dovadă: danezii, suedezii, norvegienii, elveţienii etc.

Danezii au astăzi o ţară înfloritoare tocmai din cauza sărăciei pământului pe care trăiesc. Acum o sută de ani, trăiau destul de greu, rezemaţi pe creşterea vitelor şi pe o plugărie destul de slabă. Având parte de un om mare (episcopul Grundtvig), ei s-au dez­meticit şi-au început o viaţă nouă. In secolul din urmă, poporul acesta de ţărani şi-a schimbat de mai multe ori frontul luptei eco­nomice. Cât timp cerealele aveau preţ bun, ei au făcut plugărie tot mai temeinică şi vindeau pâine englezilor şi altor vecini. Când însă concurenţa cerealelor străine (din America, România etc.) a început să-i strâmtoreze, s-au apucat să crească vite pentru lapte, unt şi carne

 Cumpără, de exemplu, porumb românesc şi, cres­când porci, câştigă numai pe şuncă 4-5 miliarde pe an. Untul da­nez e atât de bun, încât biruie pe piaţa Londrei pe al altor ţări. — Totdeodată, au sporit pescuitul, ba s-au apucat şi de industrie şi de transporturi din ce în ce mai depărtate pe mare. (Cu calitatea aleasă a mărfurilor lor, bine pregătite şi bine transportate în alte ţări, danezii au silit pe străini să le cumpere produsele muncii lor.)”

S. MEHEDINŢI

Niciun comentariu: