Pagini

sâmbătă, 7 ianuarie 2012

Ţuţea despre unguri


Drama maghiară din acest noiembrie 1956, atât de întu­necat, agită conştiinţele valahice.
Surprind la Ţuţea un şovinism acerb. A trăit zece ani la Cluj, ca licean şi student.
— Ungurii au venit din Atelcuz şi prezintă un fenomen de involuţie. Un neam turanic, care nu poate asimila valorile Europei. Reprezintă o cireada de elefanţi care vor să se facă o turmă de purcei sau de mioare. N-au dat niciun om mare. Bolyai este sas: îl cheamă Johann, iar pe tatăl său Wolfgang.

Cultura lor este latino-germană. Antropoizi fără măsură, n-au dat niciun cavaler şi niciun jurist.
— Ungurii se caracterizează prin pene de cocoş la pălărie şi printr-un orgoliu seniorial.
Ţuţea răspunde fulgerător:
—Ungaria este un cavou al medievalismului habsburgic. Cum poţi să fii cavaler, dacă nu eşti militar? Ce geniu militar a dat într-o mie de ani de bătălii? Au fost pe la liziera habsbur-j'ică. N-au avut misiuni civilizatoare. Au fost grăniceri. Cum puteau să ne civilizeze pe noi? 

Noi suntem popor latin, din sămânţă glorioasă, cu o istorie glorioasă strivită între trei împărăţii revărsate şi lăbărţate asupra noastră. Ungurii au rămas antropoizi. Un popor turanic nefericit, care şi-a păstrat limba şi sângele, şi care se simte rău în haina europeană catolică latino-germanică. Se bat acum cu uzbecii, veniţi sub forma diviziilor blindate sovietice, ca asiaticii prin păpurişuri. N-au tactică, n-au strategie politică şi nici militară.

— Nu sunt de acord în evaluarea rasială a maghiarilor. Popor impulsiv, cu viziune planetară ca toate popoarele de stepă, călări, iar nu sedentari, ca plugarii, maghiarii au un panaş simpatic.”

Petre Pandrea, Memoriile mandarinului valah, 2011.

3 comentarii:

Anonim spunea...

si tzutzea un cretinoid slavo-turcit de sud-est european involuat istoriceste si cultural !

Petre Anghel spunea...

Ai dreptate, Istvan, apreciez stilul dumitale european si dens cultural, evoluat.

Anonim spunea...

"Eu am afirmat odată ..., că Platon este miscarea spiritului înlăuntru eternitătii. Cînd gîndim, toti sîntem platonicieni. Dacă eu încerc să gîndesc universul, trebuie să mut Biblia în universul înghetat al ideilor platonice. Asta înseamnă meditatia. Platon a intuit cel mai bine jalea omului neputincios în fata esentelor. '- petre tutea
citat ales de catre un alt anonim