Pagini

duminică, 8 ianuarie 2012

Ce ne învățau pi noi toarășii Eugen Barbu și Aurel Dragoș Munteanu (viitorul șef al telezixiunii, pus in frunte de Brucan)

 ,Am putut citi astfel ani de zile poezii din care chiar ca profesionist nu am înţeles mare lucru, după cum am răsfoit—pentru că a citi pînă la capăt nu am reuşit— romane curioase, pline de fapte neomeneşti, încărcate de simboluri ciudate, fără cap şi fără coadă, rupte de realitate, ca să nu spun că nu aveau nimic în comun cu viaţa pe care noi o ducem pe acest colţ de pămînt. Am putut să vedem în vitrine titluri ce trebuiau traduse mai întîi; am învăţat, cum se spune, o mare cacialma care trebuie curmata." (Un îndemn în numele socialismului, Scînteia, nr. 8840, 8.7.1971). 

Titluri de cărţi ininteligibile nu se dau, dar se indeamnă la accesibilitate: „Nu cărţi obscure, de o simbolistică ce nu poate fi descifrată nici de autorii lor, la urma urmelor, ci volume încărcate de problematica epocii noastre, de spiritul realităţilor noastre socialiste. "Aurel Dragoș Munteanu justifică etnic claritatea cerută politic de Ceaușescu : „Spiritul latin este prin excelenţă geometric și limpede, fără ceţuri și haos (Cu spirit partinic, idem).

După Marian Popa, Istoria...

Niciun comentariu: