Criticul
1. Criticul este un cititor specializat. El ştie trucurile scriitorului, numai că nu ştie să le aplice şi el, îşi dă însă seama de măestria artistului.
2. Criticul este un creator de puncte de vedere în raport cu o operă dată. Această formulă a lui Ralea este onorantă. În adevăr, critica literară lărgeşte de la epocă la epocă, de la cultură la cultură, câmpul de interpretare a operei.
3. Crirticul greşeşte dacă-şi propune să fie “mai inteligent” decât autorul. Autorul nici nu vrea să fie deştept, se mulţumeşte să fie talentat…
4. O situaţie specială are criticul-artist. Acesta va scrie de obicei o literatură lucidă, exactă dar suspectă de artifex.
5. Istoricul literar, un critic al evoluţiei în timp, este, de obicei, refractar la artul scrisului, el este în căutare de motive pe care să le aplice la alt scriitor, dar nu are ambiţia unei opere beletristice originale.
6.Există pericolul ca un critic să se exprime pe sine şi să vadă într-o operă literară doar ce ar fi putut scrie el într-o situaţie similară autorului.
7.Credem că are dreptate G.Călinescu atunci când afirmă că un critic literar bun trebuie să rateze în prealabil toate genurile.
8.Criticul literar este fratele matur al scriitorului, el îi atrage atenţia lui Prâslea cel Voinic care sunt riscurile din pădure în căutarea merelor de aur.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu