Pagini

vineri, 17 februarie 2012

Credința și apatia

Un singur semn din ebraica veche, transliterat Iahve spune cât istoria umanităţii – şi nu numai, fiindcă Eusuntcelceeste înseamnă totul.
Aceasta nu poate fi acceptat decât prin credinţă. Serge Moscovici scrie : »Voi spune deci, fără prea multe ezitări, că fenomenul esenţial al psihologiei sociale este credinţa.[1] Pentru că ea este un fenomen nemijlocit social – omul nu crede niciodată singur – şi, în acelaşi timp, pentru că acest fenomen determină orice acţiune comună a oamenilor. Homo credens poate fi zărit în filigran dincolo de homo economicus şi de homo sociologicus, aşa cum au arătat Weber şi Durkheim. De aici decurge faptul că orice societate, fie ea seculară sau atee, este o maşină de făcut zei. Dacă nu are zei, adică pasiuni puternice şi şimboluri eficiente, o societate nu este capabilă nici să-i imobilizeze, nici să-i conducă pe membrii ei către realizarea scopurilor pe care le proclamă.


[1] Serge Moscovici, Psihologia socială sau maşina de fabricat zei, Iaşi, Ed. Polirom, Editura Universităţi „Al.I. Cuza”, 1997, p. 8.

Niciun comentariu: