În raport cu educaţia, cu tradiţiile etnice, cu mediul cultural şi religios, în Biblie oamenii au găsit, rând pe rând, epos, mitologie, epică, poezie, legi, tradiţii.
Cu greu s-ar descoperi astăzi, noi credem chiar că este imposibil de aflat, un domeniu al vieţii materiale, culturale sau spirituale în care să nu se poată face trimiteri la Scriptură.
Chiar şi necredincioşii declaraţi sunt nevoiţi să accepte tezaurul cultural cuprins între coperţile acestei cărţi concepută de-a lungul multor secole. Ar fi şi anevoie să n-o facă: încă de la începutul erei creştine, de două mii de ani deci, orice scriitor, creştin sau nu, s-a raportat la Biblie, subscriind, analizând, nuanţând spusele ei, sau, dimpotrivă, contestându-i adevărurile.
Şi Biblia rezistă, cuvântul ei este viu în continuare, deşi nici o altă cetate nu a fost atacată cu atâta vehemenţă şi cu mijloace atât de diferite, dintre ele nelipsind focul, apa, inchiziţia, şi Carbonul 14. Şi este pregătită cu tot ce este necesar să reziste până la capăt. Fiindcă Scriptura este cuvântul lui Dumnezeu.
Prin ea, Dumnezeu a vorbit oamenilor din vechime şi ne vorbeşte şi astăzi într-un mod special pe care doar cei care l-au experimentat pot să-l mărturisească.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu