Pagini

luni, 21 ianuarie 2013

Tată nemulţumit

Numai Gheorghe le căuta pricina — nu cînd au fost mici, de ce să vorbească ea cu păcat? — mai tîrziu, când au crescut şi ei şi nu-i tăceau pe voie, că el pretindea să-1 asculte pe el, că de-aia le e tată. Au măritat-o pe Domnica după Ionel al lui Danciu şi-au răsuflat uşu­raţi : era băiat de oameni înstăriţi, avea meserie, avea pămînt in cîmp, casă la părinţi. S-ar fi zis că nu le mai trebuie nimic şi o să fie şi Gheorghe mulţumit. 
Ţi-ai găsit! Îl trimitea Gina pînă la Domnica, mai mult de ochii lumii, că nu avea nevoie, să ia şi el un pumn de făină: albă, pentru gogoşi, şi el se întorcea cu mâna goală, pufnind pe nas, înjurînd toţi sfinţii, înjurând-o şi pe Domnica şi pe copii. Pe gineri-său Ionel Danciu din puturos nu-l scotea, că cică 1-a văzut el cum şade cu ciocanul de cizmărie în mină, dormind în scaun de puţea pămîntul sub el. 
Ce putea Gina să facă ? Îl lăsa pe omu-său să se răcorească şi se prefăcea că-i dă drep­tate : aşa e, Gheorghe, cc nevoie au de noi ? I-ai crescut, le-ai dat tot ce-ai avut şi acum nu mai au nevoie de noi. Lasă, că au şi ei copii, o să păţească şi ei la fel. De ce să ne băgăm noi în casa lor ? Nu-i place ăluia munca, treaba lui, că nici pe tine nu te-a sfătuit nimeni ce să faci. Zi-i bogdaproste că ai casa ta şi n-o să cazi pe capul nimănui. N-oi vrea să te întrebe pe tine gineri-tău de câte ori să dea cu ciocanul în talpa unui bocanc.

Niciun comentariu: