Pagini

joi, 10 ianuarie 2013

Puţină bârfă de Capşa

"Prinţul Carol s-a certat cu maică-sa pălmuind pe Barbu Ştirbey. A fost exclus de la succesiune prin actul de la 4 ianuarie 1927. A revenit la 8 iunie 1930, flancat de o tigresă - Elena Lupescu - domnind nestânjeniţi până la 6 septembrie 1940, jecmănind ţara, acumulând averi de miliarde în străinătate. Capsa a intrat în amurg. A fost o meliţă care a măcinat fără cânepă şi fără grâu. Era sediul opoziţiei şi al cancanurilor. Ce este un cancan? Un adevăr oficial ascuns de ochii şi urechile plebei. Funcţia de anticameră şi salon a democraţiei s-a împlinit la cafeneaua „Capsa", „Corso", „Nestor", „Elita", „Wilson" etc.
Pe timpul lui Antonescu, cafenelele au devenit bursele samsarilor. Puterea s-a mutat în cazarma lui Antonescu şi la legaţia germană. Samsarii s-au umplut de bancnote ca furnizori de război, au plecat californieni în Bucovina, în Basarabia şi în Transnistria. Veturia şi Miţa Antonescu încurcau şi desfăceau iţele.
Pe urmă a venit prăpădul Anei Pauker, al Herthei Pătrăşcanu şi al Liubei Chişinevschi, paradis pe care-1 avem în continuare cu foc bengal, conferii însângerate şi zaharicale de propagandă şi minciună enormă."

Petre Pandrea

Niciun comentariu: