Pagini

duminică, 27 ianuarie 2013

La cafine!


Nu era nimeni în cafenea, dar domnul care privea înăuntru prin geamul de la uşă nu se arătă suprins. Elevii şi studenţii care o frecventau de obicei nu se treziseră încă sau moţăiau în sălile de clasă. A cere unui tânăr să dea randament la ora opt dimineaţa este o crimă. Acum era ora nouă, probabil le-ar fi prins bine o cafea ori un ceai, dar cafeneaua se deschidea la zece. Proprietarii, doi fraţi gemeni,  nu voiau să angajeze pe nimeni să-i ajute, aşa că hotărâseră de la început un program strict da la zece dimineaţa până la zece seara, cât timp consederau ei că ar putea face faţă clienţilor, împreună sau câte unul singur.
Patronul recunoscu silueta bărbatului din faţa geamului şi se îndreptă să-i deschidă uşa, verifică din ochi dacă plăcuţa Închis era cu faţa spre stradă, apoi trase perdeaua la loc. Profesorul Dudescu salută discret, aproape în şoaptă, şi se aşeză la măsuţa din colţ, locul preferat. De acolo vedea fără efort cine intră şi iese. Nu că l-ar fi interesat, dar avea la ce se gândi cât timp îşi sorbea cafeaua sau, mai rar, coniacul.
Geamănul Celmic, cum îl numea profesorul pe cel mai slab dintre fraţi, aduse cafea şi un pahar cu apă, apoi întrebă:
- Și un coniac mic, domnule profesor, sau e prea devreme?
- Nu, mersi, răspunse profesorul şi ridică privirea din ceaşca în care tot învârtea lingurita ca să topească zahărul. Nu, repetă profesorul, dar să ştii că nu e nici târziu nici devreme...
Geamănul Celmic nu era obişnuit sau nu avea timp de vorbirea sibilinică a bătrânului profesor, aşa că mai şterse o dată măsuţa şi se retrase. Cum nu avea nici-o treabă, mai târziu se întoarse la masa clientului, schimbă scrumiera, arătându-i din privire că prima era puţin crăpată, apoi întrebă:
- Nu v-au venit studenţii sau aţi venit dumneavoastră prea devreme.
- Nici una, nici alta. De ieri sunt la pensie...

Niciun comentariu: