Pagini

luni, 21 ianuarie 2013

Întoarcerea fiilor risipitori. Începutul.

Pe la sfîrşitul primăverii, cu o săptămână înainte de Sfinţii împăraţi Constantin şi Elena, bătrâna Gina Miu, mama lui Ştefan, se simţi obosită şi nu mai putu să coboare din pat. Zăcu astfel, fără să se vaiete şi fără s-o doară ceva anume, vreo două săptămîni. În­cerca să se scoale, fie singură, fie ajutată de bărbatu-său, Gheorghe Miu, dar mîinile şi picioarele nu-i mai erau ele nici un ajutor. Aerul din odaie se îngreunase, părea inchis, ca o pâclă de fum, iar bătrîna ceru să fie scoasă, cu pat cu tot, pe prispă. Presimţea n-o să mai apuce Uima, dar nu era mi Imită din pricina asta. Mai mult o supăra slăbiciunea care-1 cuprinsese tot trupul: dacă-i venise vremea, de ce o mai lungea atîta ? Şi de ce s-o doboare boala tocmai acum? Rău e cînd cade năpasta pe capul omului! se gîndea bătrîna. 
Nu-i păsa de ea, îşi trăise traiul şi-şi mîncase mălaiul — vorba veche se împlinea şi acum — îi murise mama, îl îngropase şi pe taică-său, petrecuse la cimitir şi părinţii lui Gheorghe — acum îi venise ei rîndul. 
Numai că părinţii şi socrii ei muriseră la timp. Ea şi Gheorghe, ajutaţi de vecini şi de neamuri, au făcut cele de trebuinţă, după obiceiul locului, au chemat lumea la parastas, au înălţat crucile la cimitir şi apoi şi-au întors gîndul spre copii.

Niciun comentariu: