Pagini

luni, 21 ianuarie 2013

Mama.Tot cu gândul la alţii...

N-ar fi crezut bătrîna Gina în ruptul capului că o să-i facă necazuri lui Ştefan, ea a avut grijă toată viaţa să se strecoare fără să se împiedice cineva de ea. Bine ar fi să zică omul hop ! şi gata, lasă locul lui fiu-său, fiu-său la cei care vin după el şi aşa pînă s-o sătura Cel-de-sus să rabde păcatele oamenilor. 
Bună judecată, dar aia cu coasa o avea alt plan, şi de-o fi aşa, bătrîna stă şi se întreabă cum o fi planul ăla şi ce amestec are ea, femeie de aproape optzeci de ani. Socotea spurcata cu dinţi că nu pătimise ea destul, ori avea să plătească niscaiva păcate, de care uitase şi trebuia musai să-i fie puse din nou în faţa ochilor ? Cât i-a stat în putere s-a judecat singură şi a pus cruce - a făcut ce-a putut : şi-a crescut copiii, le-a dat drumul în lume, i-a ocrotit când cu fapta, cînd cu gîndul. De omorât n-a omorât pe ni­meni, bărbatul alteia nu 1-a luat, de jurat strâmb n-a jurat, de dus la biserică s-a dus, pomeni morţilor a făcut. S-a rugat la Maica Domnului şi pentru ea şi pentru Gheorghe. 
O să vadă Gheorghe cum o să fie abia cînd o să rămînă singur. Că până acum, o cămaşă i-a spălat, o cană cu apă i-a adus, o ciorbă i-a încălzit, un răzor a săpat, o luminare a aprins şi din partea lui. Pentru el s-ar putea să nu fi aprins de-ajuns, la cum îi era felul !... In bătătură înjurături cu toţi sfinţii, pe stradă porecle la toţi vecinii, la cârciumă taifas. 
Nici pe copiii lui nu-i ierta, cum îi prindea şi pe ei cu o vorbă mai altfel, cum îi ocăra ca pe ţigani. Trei a crescut, dar pe nici unul nu 1-a luat şi el pe genunchi, să-1 încălzească la sân. 

Niciun comentariu: