Pagini

sâmbătă, 3 martie 2012

Plăcere mutuală

„Tomas Wolfe este unul dintre cei mai citaţi autori pe tema izolării umane. În „Look Homeward Angel” descrie această situaţie din postura personajului principal.
A înţeles faptul că oamenii sunt pentru totdeauna străini unii pentru ceilalţi, deoarece nimeni nu ajunge să cunoască pe cineva cu adevărat, închişi în pântecele întunecat al mamei noastre, ne năştem fără a-i fi cunoscut faţa, suntem puşi în braţele ei de un străin, şi, prinşi în această închisoare a vieţii, nu evadăm niciodată, indiferent de braţele care ne ţin, de buzele care ne sărută, de ce inimă ne încălzeşte.
Aceasta este descrierea singurătăţii şi plăcerii care  determină scopul relaţiilor  interpersonale. Multe din discursurile animate de acest scop au ca ţintă menţinerea legăturilor dintre indivizi. Malinowski numeşte acest tip de comunicare phatic. Aceasta include salutul, discuţii ocazionale.
Infirmiera dintr-un spital, după cum o descrie consilierul ocupaţional, are instinctul natural de a recunoaşte această nevoie la ceilalţi.
Asistentele, doctorii, studenţii fac parte dintr-un sistem rigid. Dacă intri într-un sistem de acest fel faci cunoştinţă cu ideea „sunt aproape la fel de bun ca superiorul meu ierarhic”. Rezidentul nu se va descărca pe medic când va avea o zi proastă, ci pe asistentă. Asistenta va ţipa la infirmiere.
Mulţi pacienţi au spus că persoana cea mai serviabilă cu ei a fost infirmiera. Medicii şi asistentele spun că aceasta face doar o muncă murdară „nu ai făcut curăţenie pe acel etaj trei zile”. Infirmiera relaţionează cu pacienţii la un nivel uman. Ea face curat într-un salon şi pacienta spune „Fiul meu nu a venit la mine de trei zile”. Infirmiera zâmbeşte şi spune: „Ştiu sentimentul. Ştiu cum m-aş simţi dacă aş fi bolnavă şi fiul meu nu ar veni să mă viziteze”. Ea nu vede pacientul ca pe o infecţie urinară. Ea vede doar o femeie care e supărată şi bolnavă.
Observatorul obiectiv care vede această interacţiune ca fiind lipsită de sens se înşeală. Are cel mai important scop – să ofere căldură umană.[1]


[1] Richard C. Huseman, James M. Lahiff, John D. Hatfield, Interpersonal Communication

Niciun comentariu: